Verduurzamen, begin bij jezelf !

We worden er dagelijks mee  geconfronteerd : verduurzamen/ milieu bewuster

Gisteren waren er demonstraties in Den Haag  : Youth for Climate  : de jeugd wil de politiek laten weten dat er klimaatveranderingen moeten komen.      Dit was in januari al het geval in Brussel.  Dat er iets moet veranderen is denk ik wel een feit.  Youth for Climate: “Het klimaatakkoord** dat de politiek nu heeft opgesteld moet beter, efficiënter en waterdichter”. Het gaat hier namelijk om onze toekomst.
Maar de jeugd kan zelf ook concreet iets heel kleins doen:  Geen Mcdonalds – zakken en bekertjes buiten prullenmanden gooien ?  , afval scheiden , met fiets naar school , lichten uit als je als laatste het huis verlaat, korter douchen……….    Je ouders bewust maken van hun gedrag.

Wat ik zelf doe?  Ik probeer vaak de fiets te pakken ipv auto. Nou vind ik dat overigens geen straf , fietsen.  Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk afval te scheiden, lichten zoveel mogelijk uit in ruimtes waar ik niet aanwezig ben, LED verlichting. Onze woning is geïsoleerd .

Ooit was de slogan: “ een beter milieu begint bij jezelf “     Kleine veranderingen kun je zelf doen op laagdrempelige manieren.  Dit kan al door het veranderen van je gedrag:
Wist je bijvoorbeeld dat korter douchen een gemiddeld gezin zo maar € 100 per jaar oplevert?
Grotere ingrepen hebben meer inspanning nodig . Je kunt de verduurzaming van jouw huis op verschillende manieren bekostigen. Met spaargeld, een hogere hypotheek of een gunstige lening. Voor bepaalde aanpassingen zijn er zelfs subsidies.

Verduurzamen levert ook geld op. Zie alleen het voorbeeld van een kortere douchebeurt ?

Voor aanvullende informatie ben ik je graag van dienst. Of neem eens een kijkje op onderstaande websites :

https://www.verbeterjehuis.nl

https://www.energiesubsidiewijzer.nl

En maak vervolgens een afspraak via : www.redderadvies.nl

**paar punten uit het huidige klimaatakkoord:
-Gasvrije (nieuw)  woningen
-‘subsidie’ voor elektrische auto’s
-Nieuw windmolen plan voor nog meer ‘groene’ energie
-Beperken CO2 uitstoot
-duurzamer reizen: vliegtaks