Draagkracht ; sometimes in life we just need a hug , geen woorden, geen advies, alleen een knuffel..

Ik kijk altijd fijn terug op een goed gesprek.  Een gesprek over diverse zaken ;   werk, gezin, de weegschaal die niet altijd een gewenst gewicht aangeeft,  de onmacht over dingen in het leven die gebeuren en waar je geen grip op hebt, de gebeurtenissen in de wereld;  kortom  “emoties”. Een gesprek waarbij aandacht en interesse echt zijn. In mijn werk heb ik diverse uiteenlopende gesprekken  met partijen die in een emotioneel proces verwikkelt zijn. Het echtscheidingsproces.  Want scheiden is emotie! In het emotionele proces gaat het om respect & tolerantie, geven & nemen. In het financiële proces gaat het over “draagkracht”.

Draagkracht: Je kan als partner nog financieel onderhoudsplichtig zijn aan de ander na een scheiding. Dit is nou eenmaal bij wet geregeld.   Samen kijken we naar de inkomsten & uitgaven per persoon, eventueel kosten / bijdrage aan kinderen (kinderen hebben financieel gezien altijd voorrang) om vervolgens te kijken of er financiële draagkracht is voor de ander. “een periodieke of eenmalige bijdrage”

Uiteindelijk zegt draagkracht in deze veel meer dan euro’s! Draagkracht gaat mijn inziens ook over hoeveel je emotioneel nog kan hebben.  Draagkracht gaat over hoeveel je de ander gunt, hoeveel je voor de ander over hebt. Emoties beïnvloeden deze draagkracht. 100% geven is niet altijd mogelijk; financieel niet, maar emotioneel ook niet. Geven en nemen zal ergens in balans moeten zijn of gaan komen. In een scheidingsproces is deze balans soms ver te zoeken. De uitdaging van mij, maar uiteindelijk met de partijen die ik begeleid m.b.t. hun scheiding  is het bereiken van een gefundeerd, rechtvaardig en transparante verdeling qua draagkracht.  (naast degelijke plannen tgv de kinderen en/ of  eigen huis) Het bereiken van dit doel gaat verder dan de euro’s. Deze draagkracht geldt niet alleen voor partijen die na een gezamenlijke huishouding gaan scheiden. In onze samenleving creëer je dit ook. Dit geldt voor relaties in je werk, vriendschap en familie. Samenleven is namelijk een werkwoord.Je moet blijven fietsen om vooruit te komen, maar ook om in balans te blijven.  ALTIJD.   En in deze combinatie zijn er hoe dan ook voor jou belangrijke personen die altijd op jouw draagkracht mogen rekenen.    

Een knuffel ontvangen en geven… Een knuffel (= oprechte aandacht) is nl. een makkelijk cadeau. Het past iedereen . Ook dan ervaar ik het als een goed gesprek 😉

Hoe groot is jouw draagkracht?

Mensen om je heen zijn namelijk altijd meer dan hun gedrag (en hun portemonnee ).  Geef elkaar af en toe de ruimte  om te beseffen dat de mensen om je heen een andere beleving zullen hebben in eenzelfde situatie . 

Warme groet,

Tanja

tevens nieuwe website naast Redderadvies: www.echtuitelkaar.nl