Examen(s)

Vele jongeren zijn bezig met de laatste examens;  (weer) een belangrijke periode in het leven die je afsluit.   Op een kruispunt van nieuwe keuzes. De een gaat linksaf een ander klasgenootje gaat rechts, sommigen rechtdoor en enkelen blijven nog even voor rood staan.  Maar iedereen gaat uiteindelijk komen daar waar hij/ zij wil.

Mijn weg was donderdag 16 mei naar Utrecht . Een cursusdag  “alimentatieberekeningen voor gevorderden” ; een leerzame dag. Aan het eind gelukkig geen examen.
Toen ik vervolgens aan het einde van de dag terug reed in de auto moest ik denken aan het woord alimentatie.  Het betekent : financiële bijdrage.
En ja: wie gaat wat betalen ?   Als je in een draaiend gezin zit dan hebben we het niet over die broek voor de kinderen, de muzieklessen van de ambitieuze dochter, het mooie jurkje van de vrouw of de dure hobby’s van de man. MAAR:  als er dan een barst in het huwelijk komt dan is geld toch wel een (groot) issue.

In gedachten moest ik hierbij denken aan het doen van een examen. Zou het niet goed zijn om voor het aangaan van het huwelijk een examen te doen om ook nog meer inzicht te krijgen in de risico’s die een huwelijk met zich meebrengt?  Als ik bemiddel voor een hypotheek dan sta ik met mijn advies stil bij diverse risico’s.  De risico’s van inkomensderving, het risico van overlijden en in mijn rapport staan zelfs de risico’s bij echtscheiding.

Een paar betekenissen van het woord ‘ examen’
– Een “>examen is een toets om een leerprestatie te meten
– Een onderzoek naar de kennis of vaardigheden van iemand door middel van ondervraging
– Het geheel van evaluatieactiviteiten waarmee wordt nagegaan of en in welke mate iemand de competenties heeft verworven

Zo kwam ik eigenlijk uit op de combinatie Examen en Alimentatie.  En in het woord examen zit ook weer ex…. Wat je meestal van elkaar bent als je alimentatie ontvangt van de een..

Na het doen van een examen, een stressvolle periode ga je weer met frisse moed op naar het volgende station <> Na het maken van diverse afspraken, de alimentatie staat vast (en alle andere belangrijke zaken die bij een scheiding komen kijken) ga je ook weer verder met frisse moed en af en toe een (flinke) tegenslag op naar het volgende station.

En om die weg in te slaan ben ik je graag van dienst. Je weet me ondertussen vast wel te vinden.

Maar dat geldt uiteraard ook als je de weg al bent ingeslagen en er is een hobbel. Denk aan het ouder worden van je kinderen, (12+ ) denk aan een stijgend of een dalend inkomen van jou of de vader van de kinderen. Of wat denk je van een nieuwe partner?  Een goed moment om eens de boel weer onder de loep te nemen. Misschien niet voor jezelf, maar voor je kinderen. Zij hebben het recht om ook goed het examen in te gaan, de slagen en vervolgens de weg in te slaan die aansluit bij hun eigen wensen . Het naleven van hun droom.

Ik wens alle examenkandidaten succes!

Succes met de zenuwen de komende weken en dan hoop ik dat ik op vele plekken de vlag zie hangen met een versleten schooltas .

En succes met de start van een nieuwe periode in je leven

Lieve groet,

Tanja