Wie je bent is oneindig veel belangrijker dan wat je hebt..

“Wie je bent is oneindig veel belangrijker dan wat je hebt”

Deze wijze woorden ontving ik onlangs van een dierbaar persoon. En deze tekst raakt op zich ook best een gevoelige snaar. Want hoe vaak kijken we wel niet naar het gras bij de buren? En hoe vaak meten wij niet iets af aan financiële waarde? En hoe onbelangrijk is dit laatste eigenlijk in het leven? Want zoals we nu inmiddels allemaal weten kopen we onze gezondheid niet, is niet alles maakbaar, maar ben je zoveel mooier als je af en toe je roze bril eens afzet en je kwetsbaar durft op te stellen. Laten zien wie je echt bent.

En tja… en dan ben ik financieel echtscheidingsadviseur. Ik kijk naar wat partijen gezamenlijk en afzonderlijk van elkaar hebben en uiteindelijk geef ik mijn advies over wie waar recht op heeft.
Dit is een hele belangrijke stap voor alle partijen. Aan de hand van dit advies kan men afzonderlijk van elkaar een nieuwe (financiële) toekomst creëren. Een huis kopen of huren, alimentatie ontvangen of betalen, welke roerende zaken blijven bij je ex, welke kosten komen er nog om de hoek, welke toeslagen heb ik alleen recht op, krijg ik nog een stukje ouderdomspensioen…..

Tijdens het zakelijke deel van het proces komen er zulke dierbare momenten op tafel over wie elke partij eigenlijk is . Gesprekken die mij persoonlijk raken, gesprekken die herkenbaar zijn, gesprekken met een lach en met een traan.
Deze gesprekken gaan over jaloezie, over schuldgevoel, over emoties (uit verleden), over verschil van inzicht van opvoeding van de kinderen, over mooie herinneringen samen. “Laten zien we je bent “
Maar het gaat af en toe ook over het ontwijken van objectiviteit. In zo’n situatie is het lastig te kijken naar je eigen tekortkomingen, want je kan alles wat krom is recht praten, de vinger wijst naar iedereen maar niet naar jou. En als dit laatste de overhand neemt dan kijken we toch weer naar wat we hebben : dan gaat het toch over de laatste eurocent = het gevoel van rechtvaardigheid, het afkopen van een schuldgevoel of het krijgen van (tijdelijke) genoegdoening. En ga je dan fijn de toekomst in?
Naast het regelen van het zakelijke deel en de mooie gesprekken probeer ik af en toe handvaten te geven voor respectvol ouderschap, voor het voorkomen van conflicten en een partij een spiegel voor te houden indien noodzakelijk. Over dit laatste heb ik een mooi voorbeeld: (met toestemming gebruikt)

Twee ouders, drie kinderen, waarbij de oudste uiteindelijk vele maanden na de scheiding niet meer naar de vader wenste. Het ouderschapsplan moest aangepast worden aldus de moeder. Tijdens het eerste telefoongesprek kreeg ik als adviseur al een steek onder water (voelde als het creëren van een schuldgevoel bij mij) “waarom ik ze niet had gewaarschuwd voor deze situatie?” ……

Op mijn initiatief kwamen beide partijen bij mij op kantoor. (zonder kinderen in eerste instantie) .
Zoals in alle conflicten was er ook in deze situatie sprake van twee werelden. De vader spiegelde de oudste af en toe de gevolgen van haar gedrag en gaf aan dat haar moeder dat ook zou moeten doen.
De moeder daarentegen vond dat vader te streng was, had voor elke actie die de oudste deed wel een voor haar plausibele verklaring . Dus als de oudste bij de vader was, dan kreeg ze vaak te horen dat er wat schortte aan de opvoeding van de moeder en als ze bij de moeder was werden alle acties (spijbelen, ruzie zoeken, ongepast gedrag vertonen in ogen van de vader) glad gestreken en “je pa moet niet zo zeuren!”

Wat zou jij doen als puber?

De weg van minste weerstand kiezen, doen wat je wilt zonder tegengas…..

Na een goed emotioneel gesprek waarbij ik van beide partijen iets vond heb ik aangegeven dat ik niet graag het huidige ouderschapsplan wilde aanpassen.
“ belast je kinderen niet met jouw emotie over je ex, stem met je ex signalen af over bv het verschil in opvoeding NIET met je kind. Streef respectvol ouderschap na ! “
“Praat niet altijd recht wat krom is, je kind vertelt jou graag wat je wenst te horen en ook zij zal zich moeten houden aan regels en waarden.” “Er is niet altijd een excuus” .

We hebben een vervolggesprek gepland met de oudste erbij over 2 weken . Ik vond deze situatie best heel spannend. Ik had aan de ene kant een schuldgevoel gecreëerd bij mijzelf (uiteraard niet terecht) en aan de andere kant had ik beide partijen een spiegel voor gehouden. Niet als financieel adviseur, maar uiteindelijk meer namens Tanja…..
Het vervolg gesprek heeft uiteindelijk helemaal niet plaatsgevonden. Ja, een kopje koffie met mevrouw. Omdat ze eigenlijk wel blij was dat ik haar had geconfronteerd met haar gedrag. Hoe dapper!!!
Inmiddels hebben ze samen een coach/mediator gevonden via mij die ze gaat helpen met hun “conflict”. Om met elkaar te communiceren daar waar nodig zonder de kinderen ermee te belasten. Om handvaten te krijgen voor respectvol ouderschap . Ik heb diep respect voor deze mensen en ook dankbaar dat ik ook in deze situatie partijen op weg kan helpen naar een nieuwe stabiele toekomst.

Dat wat ze hebben was al op orde, dat was ze zijn komt langzaam weer met hulp en daar bereiken ze uiteindelijk samen weer zoveel meer mee.

Redderadvies #meerdanadviseur #echtscheiding #Dankbaar #RFEA #SEH

Voor handige tips en / of buddy voor je kinderen neem eens een kijkje op Villapinedo.nl