Gescheiden: Ben ik echt verlost van de schulden van mijn ex?

Gescheiden: Ben ik echt verlost van de schulden van mijn ex?

Na een scheiding ben je niet meer verantwoordelijk voor de schulden die je ex-partner na de scheiding maakt. Voor schulden die je ex heeft gemaakt vóór of tijdens het huwelijk is het echter ingewikkelder: die kunnen soms nog wel invloed hebben op jouw financiële situatie. In dit artikel leggen we uit welk vermogen door schuldeisers kan worden gebruikt om schulden terug te betalen, alleen dat van je ex of ook dat van jou. Om het overzichtelijk te houden, behandelen we hier geen hypotheekschulden, want daarvoor gelden andere regels.

Maar eerst, wat verstaan we onder schulden?
Schulden zijn openstaande bedragen die nog betaald moeten worden. Bijvoorbeeld een studieschuld, consumptief krediet, betalingsachterstanden bij webshops etc.
Welke relatievorm hadden jullie?
De regels over wie verantwoordelijk is voor schulden na een scheiding hangen af van de juridische vorm van jullie relatie. We onderscheiden daarbij 3 situaties:
1. Stellen die zijn getrouwd vóór 2018 zonder huwelijkse voorwaarden (dit noem je algehele gemeenschap van goederen)
2. Stellen die zijn getrouwd op of ná 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden (gemeenschap van goederen)
3. Een huwelijk waarbij huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt.
Dit geldt ook voor geregistreerde partnerschappen. Let op: voor samenwoners zijn de gevolgen weer anders, daar gaan we in dit artikel niet op in.

Aansprakelijkheid na de scheiding
Voor de drie bovengenoemde relatievormen is de aansprakelijkheid van schulden na een scheiding als volgt:
1. Algehele gemeenschap van goederen voor 2018:
Toen jullie trouwden werden alle schulden van jullie allebei. Dit geldt ook voor schulden die één van jullie had vóór het huwelijk. Na een scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor alle schulden die voor de scheiding zijn ontstaan. Dit betekent dat een schuldeiser jou om de volledige betaling kan vragen, zelfs als een deel eigenlijk van je ex-partner is. Jullie kunnen samen onderling afspraken maken over wie wat terugbetaalt, maar voor de schuldeiser maakt dat niet uit.
2. Als je na 2018 bent getrouwd, gelden er iets andere regels. Bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk al had, blijven van jou alleen. Als je een schuld hebt die alleen van jou is, moet jij die na de scheiding helemaal betalen. De schuldeiser kan hiervoor ook de helft van het gezamenlijke vermogen aanspreken. Voor gezamenlijke schulden kan het hele gezamenlijke vermogen worden gebruikt én het privévermogen van degene die de schuld aanging. Voor een gezamenlijke schuld die jou ex is aangegaan kun je na de scheiding maximaal worden aangesproken voor het bedrag dat jij aan gemeenschappelijk vermogen hebt gekregen bij de scheiding.
3. Als er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld hangt het van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden af wie kan worden aangesproken voor een schuld. Vaak is het zo geregeld dat schuldeisers zich in principe alleen kunnen verhalen op de goederen van degene die de schuld is aangegaan.

Schakel een specialist in
Je merkt het al, wie na de scheiding uiteindelijk verantwoordelijk is voor een schuld is niet makkelijk vast te stellen omdat het van veel factoren afhangt. Bovendien kan het zijn dat je ondanks afspraken die je met jouw ex-partner hebt gemaakt over de onderlinge verdeling van schulden, tóch kunt worden aangesproken door een schuldeiser. Wil je exact weten hoe het in jouw situatie zit en of je (nog steeds) risico loopt op te draaien voor schulden van jouw ex?
Wij helpen je graag.
Neem contact met ons op.

Tanja