Kinderen; hoeveel is jouw kind waard?

Kinderen; ‘je krijgt er zoveel voor terug ‘..

En dat klopt.  Liefde, warmte, aandacht,  geduld en plezier.
Kinderen verrijken je leven, maar er hangt ook een prijskaartje aan

Kinderen kosten geld, soms veel geld. Er zijn onderzoeken die aangeven dat een kind tot hun 18e levensjaar
€ 100.000,- kosten.  Maar gaan ze studeren dan zal dit oplopen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen, weet Radstaak. ,,Ongeacht of de ouders veel of weinig verdienen.’’ Wie modaal verdient, netto rond de 2150 euro per maand, is gemiddeld tussen de 340 en 425 euro per maand kwijt aan zijn kroost. In dat bedrag zijn vrijwel alle kosten opgenomen, zoals een deel van de woonlasten, voeding en kleding.

Broertjes en zusjes zijn goedkoper. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent. Dat je bij volgende kinderen minder kwijt bent, is volgens Radstaak logisch. „Kinderspullen worden hergebruikt en krijgen zo een tweede, derde of zelfs vierde leven.’

Maar ga je uit elkaar, dan hebben de kinderen alsnog bovenstaande behoefte, het prijskaartje kan er niet afgeknipt worden, aanbiedingen kennen we niet.
Kinderalimentatie = onderhoudsbijdrage voor je kinderen. Ook al wonen je kinderen niet permanent bij jou, jij bent verplicht als ouder je kind te onderhouden. Er bestaat een wettelijk minimumbedrag voor kinderalimentatie van €25,- per maand per kind.

Als ouder ben je verplicht om levenslang je kind te onderhouden. Er is overigens een ‘maar’.  Kinderen dienen vanaf hun 21 levensjaar zijn/haar behoeftigheid aan te tonen. Studerende kinderen niet, die mogen de hand op blijven houden bij de ouder.  Uiteindelijk zullen de (meeste)kinderen op eigen benen kunnen staan: in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Waren jullie als ouders bij elkaar gebleven hadden de kinderen ook “geprofiteerd” van de bonussen, de winstuitkering, de loonsverhoging etc.  Dus waarom niet als jullie uit elkaar zijn?  En waarom zou je niet (blijven) betalen?

Helaas komt bovenstaande vaak voor. Schrijnend? Ja!  Want een scheiding kent nooit winnaars, iedereen verliest.  Het uitgangspunt in Nederland is dat kinderen er door een scheiding in welstand niet op achteruit mogen gaan. Maar wat is dan die welstand/ behoefte van de kinderen ?
Nou, dit zijn de kosten voor onderhoud, verzorging en scholing.  Daarnaast zijn er ook nog bijzondere kosten zoals een beugel, kosten voor topsport, kosten voor bijzondere medische verzorging. Dit komt nog bovenop de behoefte van elk kind.

De basis behoefte van de kind(eren) wordt afgeleid van het netto besteedbaar inkomen tijdens het huwelijk/ relatie.  (zie ook hierboven aangegeven de percentages) Van belang is uiteraard ook hoeveel de betaler in beginsel redelijkerwijs kan missen

Laat je je hierin goed begeleiden en adviseren. Dit kan tijdens de scheiding, maar ook enkele jaren na een scheiding. Denk aan  gewijzigde omstandigheden : nieuwe partner, andere baan en / of gewijzigd inkomen.

Aan elk kind hangt een prijskaartje, wat uiteindelijk een objectief gegeven is “want alle kinderen zijn van onschatbare waarde”